Navigare rapidă

Ultimele subiecte
» Wireless ipb theme [punBB]
Scris de D1esel Joi 29 Aug - 17:08
» 10 King
Scris de Erpel Vin 29 Mar - 16:31
» Bulletin ipb theme
Scris de MihaiExtremTutorials Sam 15 Dec - 0:24
» Ying-Yang Tutorial
Scris de Lucifer Mar 24 Apr - 11:34
» Avatar forumotion toolbar
Scris de Lucifer Mar 24 Apr - 11:33
Cuvinte-cheie

edit  


Mana artificiala, controlata cu ajutorul gandurilor


Mana artificiala, controlata cu ajutorul gandurilor Mana-artificiala-comandata-cu-ajutorul-gandurilor_size1

Bratul robotizat i-a permis unei femei paralizate sa duca, intr-o oarecare masura, o viata normala.
Cercetatorii americani Universitatea Pittsburgh din statul Pennsylvania au realizat o mana artificiala, ce poate fi controlata prin puterea gandului. Aceasta este o evolutie majora in procesul de concepere a protezelor.

Oamenii de stiinta se intereseaza de multa vreme de o astfel de interfata creier-masina, care prin intermediul unor electrozi fini implantati in corp, poate sa detecteze semnalele electrice emise de partea din creier asociata cu miscarile membrelor.

Aceste semnale sunt transcrise in limbaj informatic cu scopul de a actiona proteza (mana artificiala).

Spre deosebire de alte sisteme, echipa de cercetatori americani de la Universitatea Pittsburgh din statul Pennsylvania a avut o abordare complet diferita, folosind un model de algoritm informatic ce imita foarte bine maniera in care un creier sanatos controleaza miscarile membrelor, a explicat Andrew Schwartz, profesor de neurobiologie la Universitatea Pittsburgh.

Rezultatul a fost o mână robotizată care poate fi miscata mult mai precis si de o maniera mai naturala decat modelele precedente.

La doua saptamani dupa operatie, proteza a fost conectata, iar pacienta a intrat într-un program de 14 saptamani de antrenament (prinderea unor obiecte, asezarea unor cuburi etc.). Inca din a doua zi, ea a putut sa miste acea mana artificiala prin intermediul gandurilor, scrie Mediafax

Comentariile utilizatorilor

Fii primul care comenteaza acest articol